Psychologische oorlogvoering.

Vanochtend zat Isabel ineens hard te grommen voor het (kennelijk vieze) kattenluikje. Haar spiegelbeeld?

Nee, haar zus, nog een Isabel.

Anky vond het prachtig.

Mees kon het echter minder waarderen.

Wat ontaarde in een spelletje. Wie kijkt er het langst lelijk, gromt het gevaarlijkst en wie pakt het eerst z’n biezen.

Anks reactie:”Wat jammer dat het geen heel speciale kat is dan zou ik haar voeren en dan blijft ze vast”.

De mijne:”De echtscheidingsgrens ligt op twee katten maar ik ben blij dat je eindelijk toegeeft dat Isabel gewoon een ordinaire slet is.” Toen vloog er ineens een slof naar me toe, snap je dat nu?

Advertenties

Casi, casi.

Ja het eind begint in zicht te komen. En ook het weer was deze week erg aangenaam en de omgeving van Puntagorda is inmiddels zacht roze gekleurd door de beter laat dan nooit bloeiende amandelbomen. .

In de pajero hebben we vandaag de doucheplaat geplaatst.

Het weer was zoals al gezegd erg aangenaam deze week. Zowat windstil en al weer twee dagen boven de twintig en zoals je van mij verwachten heb ik daar grafieken van.

Wat je ziet zijn de gemiddelde maximum (rood) en minimum (blauw) weektemperatuur vergeleken met een langjarig gemiddelde dat ik op internet heb gevonden. Dat langjarig gemiddelde is wat lastig want dat hangt erg af van de hoogte waarop je zit en daar zei het internet niets over. Wij wonen op 580m hoogte.

Voor de regen heb ik ook van vorig jaar gegevens.

Grijs is hier het langjarig gemiddelde in liter per vierkante meter per week zwart is 2017 en blauw dit jaar. Is er nu meer of minder gevallen? En ja ook daar heb ik natuurlijk een grafiek voor.

Deze geeft de totaal gevallen regen weer Zoals je ziet zit de blauwe lijn onder de zwarte van vorig jaar en ook onder het langjarig gemiddelde het grijze vlak. Vergeleken met vorig jaar heeft het wel vaker geregend maar het waren veel kleine buien samen met veel wind wat het erg onaangenaam maakte.

Los Indianos.

Bron: El Apuron, foto’s José Ayut.

Op de maandag van carnaval wordt ‘Los Indianos’ gevierd. Dit is het belangrijkste feest op La Palma. Heel veel mensen gaan in het wit gekleed naar de hoofdstad Santa Cruz gewapend met bussen talkpoeder. Dit jaar waren er 60.000 mensen in onze hoofdstad waar er normaal 20.000 wonen. Men komt van alle andere eilanden en het vaste land. Er is in deze tijd geen kamer of vlucht meer te boeken alles is vol!

Het feest stamt uit de negentiende eeuw en symboliseert de terugkeer van rijke landgenoten uit Latijns Amerika met name Cuba. Je moet er dus in het wit gekleed eigenlijk wel netjes uitzien, je bent immers rijk.

Middelpunt van het feest is ‘La Negra Tomasa’. Zij komt aan in de haven en dan gaan alle teruggekeerden in optocht met hun bezittingen, koffers, kooien met tropische dieren en hun zwarte bedienden in optocht naar het centrum van de stad. Daar geeft La Negra Tomasa het officiële startschot voor het feest. Oh ja die bussen talkpoeder? Daar wordt al die tijd driftig mee gestrooid.

Over de oorsprong van die talkpoeder verschillen de meningen. De een zegt dat het afkomstig is van een oud Cubaans ritueel waarbij donkere Cubanen zich wit probeerden te maken en de ander dat het afkomstig is van een lading bedorven meel waar men zich ergens in de negentiende eeuw tijdens carnaval mee begon te vermaken.

Gevolg is wel dat je nog weken loopt te glibberen in de straten van Santa Cruz en de andere steden waar ook driftig met talkpoeder werd gestrooid.

T’was afzien deze week.

Afgelopen dinsdag waren Anky’s neef Henk met zijn vrouw Coby op bezoek en dat was erg gezellig. Toen we ze de omgeving lieten zien zag ik ons huis zoals ik het nog niet eerder had gezien. Paco, de eigenaar van het land naast ons, wil avocado’s gaan planten. Hij heeft daarom zijn grond ontdaan van alle bomen en stuiken die normaal het uitzicht vanaf deze kant op ons huis belemmerden. Gevolg:

Dat afzien sloeg op het weer. Het was koud en het stormde, donderdag zelf maar 11°! Vooral die wind maakte het werk aan de pajero erg onaangenaam. Vandaag was het echter het heerlijkste weer van de wereld. Hier de twee metselaars die vanochtend, ja op zaterdag, hun ontbijt nuttigen en van het zonnetje genoten.

Het werk schiet goed op. De slaapkamer is ‘klaar’ het dak moet nog worden ontdaan van overtollig cement en afgeschilderd. Ook moet het raam er nog in. Hieronder een paar foto’s. Omdat ik van Henk begreep dat e.e.a. vanaf de blog lastig is voor te stellen eerst een tekening van de pajero met de plaatsen vanwaar ik de foto’s heb genomen.

De woonkamer.

Ook de badkamer schiet al aardig op.

Fiesta del almendro.

Voor Puntagorda is de amandel een belangrijk product. Daarom wordt er al 42 jaar eenmaal per jaar een hele week gefeest ter meerdere eer en glorie van de amandel. Je kan maar een reden hebben om te feesten toch? De meest activiteiten zijn kleinschalig maar in het laatste weekend wordt er een grote braderie georganiseerd met optredens van diverse groepen op drie podia. Na een zwaar verregende week was het gelukkig voor de organisatie dit weekend droog en zonnig. Wij er naar toe.

Hier ‘La agrupación folclórica Los Arrieros de Los Llanos de Aridan’. Ook trad er later nog een dichter op maar ik neem aan dat jullie dat wel geloven zonder foto.

Hier Caraïbische muziek van ‘Combo Dominicano’. Ik kan er niets aan doen maar ik krijg er nog steeds kippenvel van die muziek. Jonge jonge wat swingt dat. Ook zie je goed hoe druk het was. Het bezoek komt van alle Canarische eilanden.

Hierna nog even wat lekkere Cous Cous gegeten bij vrienden.

Morgen weer aan de slag.

Eindelijk weer een mooie dag.

Na een zeer regen- en stormachtige week waarin 45 liter water per vierkante meter is gevallen was het vandaag een mooie dag. Gisteren hebben we in Los Llanos de terrastegels voor de pajero gekocht. Toen we uit Puntagorda vertrokken regende het en was het 11°. In Los Llanos scheen de zon en was het 22°, ongelofelijk zo’n groot verschil op zo’n klein eiland. Die tegels zijn vandaag bezorgd. Ik wilde ze eerst zelf met mijn auto halen maar 1400 kg is toch wat te veel van het goede.

De hele dag wat kleine klussen gedaan en vanmiddag lekker buiten in het zonnetje ons dagelijkse glaasje wijn gedronken. Maar zojuist bij de zonsondergang leek het er toch op dat we nog niet af zijn van het slechte weer. Naast de ondergaande zon viel er op zee een enorme stortbui uit een inktzwarte lucht.

Geen bouwactiviteiten vandaag.

Waarom?

Dat is vandaag en morgen de voorspelling. Voor zaterdag t/m maandag.

Hier is het momenteel 11°C en het waait behoorlijk, die 20°C is er wel maar dan moet je vanmiddag op het strand van Tazacorte zijn. Hier op 600m hoogte zal het niet warmer dan een graad of 14 à 15 worden. Ik heb de kachel aangestoken en Isabel loves it!

En Mees? Die eikel ligt al de hele morgen buiten op een terrasstoel.

Sorry Henk dat ik geen beter nieuws voor je heb.